Arestare preventivă-lipsire de libertate în mod ilegal

Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia

                                                                                                        16 februarie 2024

                                                                                                

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia este abilitat să aducă la cunoștința publicului următoarele:

 

        La data de 09.02.2024, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia a formulat propunere de luare a măsurii arestării preventive față de trei inculpați respectiv față de inculpatul  major M.F. pentru săvârșirea infracțiunii de ”lipsirea de libertate în mod ilegal, prev. de art. 205 alin. 1, alin. 2 și alin. 3 lit. b Cod Penal, cu aplicarea art. 77 lit. a  Cod Penal, față de inculpatul major M.E., recidivist, pentru săvârșirea infracțiunii de ”lipsirea de libertate în mod ilegal, prev. de art. 205 alin. 1,  alin. 2 și alin. 3 lit. b Cod Penal, cu aplicarea art. 77 lit. a  Cod Penal și art. 41, alin. 1 Cod Penal și față de inculpatul major R.I. , recidivist, pentru săvârșirea infracțiunilor de ”lipsirea de libertate în mod ilegal, prev. de art. 205 alin. 1, alin. 2 și alin. 3 lit. b Cod Penal, cu aplicarea art. 77 lit. a  Cod Penal șilovirea sau alte violență, prev. de art. 193 alin. 2 și alin. 2 ¹, lit. b Cod Penal,  cu aplicarea art. 77 lit. a  Cod Penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod Penal și art .41 alin. 1 Cod Penal.

 

La aceeași dată, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Slobozia a dispus admiterea propunerii și luarea măsurii arestului preventiv față de inculpați pe o perioadă de 30 de zile, măsură ce a fost menținută la data de 14.02.2024, în urma soluționării contestației de către completul competent din cadrul Tribunalului Ialomița.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că în data de 07.02.2024,  în  jurul orei 14:00, în timp ce persoana vătămată minoră, în vârstă de 13 ani, se deplasa de la școală către domiciliul său a fost introdusă cu forța într-un autoturism în care se aflau cei trei inculpați iar apoi, prin întrebuințarea de amenințări de către cei trei și prin exercitarea de acte de violență de către unul dintre inculpați, a fost lipsită de libertate în mod ilegal.

 În urma activităților desfășurate, la ora 23:55 persoana vătămată a fost localizată pe raza județului Dâmbovița alături de unul dintre inculpați, față de aceasta fiind luate toate măsurile de protecție ce se impun în cazul victimelor minore.

 

Cercetările în această cauză au fost efectuate de organele de cercetare penală din cadrul Serviciului Investigați Criminale-I.P.J. Ialomița sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate ce nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.