COMUNICAT

 

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au dispus, la data de 04.06.2018, punerea în mișcare a acțiunii penale față de un număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea  infracțiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale a rezultat următoarea situație de fapt:

 În perioada 2012-2017, unul dintre inculpați a folosit fraudulos societățile comerciale pe care le administra pentru a-și însuși sume mari de bani rezultate din evazionarea bugetului statului sau din simulări de tranzacții – vânzările fictive de material lemnos de la persoane juridice către persoana fizică.

Prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului prin săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală reținute în sarcina inculpatului este de 719.002 lei,  iar sumele ce au făcut obiectul infracțiunilor de spălare a banilor totalizează 1.038.076 lei.

Al doilea inculpat a folosit logistica și angajații unei persoane juridice  pentru a exploata o suprafață de pădure, fiind ajutat de un alt inculpat care, în calitate de administrator al unei persoane juridice, a întocmit în fals documentația necesară obținerii autorizației de exploatare și a  transferat suma de 54.000 lei din contul societății, prin ordin de plată, către proprietarul pădurii, acte prin care i-a asigurat acestui inculpat exploatarea și comercializarea ilegală a materialului lemnos rezultat, urmate de omisiunea înregistrării veniturilor realizate, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de 65.021 lei.

S-a mai reținut în fapt că un al treilea inculpat a folosit logistica și angajații unei persoane juridice pentru a exploata o suprafață de pădure, fiind ajutat de un alt inculpat, care, în calitate de administrator al altei persoane juridice, a întocmit în fals documentația necesară obținerii autorizației de exploatare, acte prin care i-a asigurat acestui inculpat exploatarea și comercializarea ilegală a materialului lemnos rezultat, urmate de omisiunea înregistrării veniturilor realizate, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu suma de  79.640 lei.

 

Față de cei trei inculpați s-a dispus măsura preventivă a reținerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 04.06.2018.  

 

La data de 05.06.2018,  Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița a propus Tribunalului Ialomița arestarea preventivă a inculpaților, pe o perioadă de 30 de zile.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situație, să atingă principiul prezumției de nevinovăție.