24.05.2016

 

 

C O M U N I C A T

 

                                              

 

  Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

  Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată, la 24.05.2016, în stare de libertate, a inculpatului BADEA FILOTE sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În calitate de pădurar la Cantonul silvic nr. 1 Sinești, inculpatul  Badea Filote, în perioada 2008-2013, în mai multe rânduri, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale și în dauna aceleiași părți civile – Regia Națională a Pădurilor-Direcția Silvică Slobozia, nu și-a îndeplinit ori și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile/îndatoririle de serviciu, producând un prejudiciu de 75.097, 94 lei.

În concret, la controlul de fond din luna august 2013 de la amintitul Canton silvic, au fost descoperite 183 cioate provenite din tăieri ilegale, cu un volum de 137,8 mc. Aceste tăieri ilegale au fost efectuate în mandatul pădurarului Badea Filote care nu a efectuat paza pădurii, nu a identificat cioatele tăiate ilegal, nu le-a înscris în condica de serviciu și nici nu a sesizat Ocolul Silvic în 24 de ore, obligații ce îi incumbau conform Regulamentului de Pază al Pădurilor.

Tăierile ilegale au fost efectuate în mod profesionist, majoritatea fiind executate la 05-20 cm. sub nivelul solului, acoperite cu pământ, la fața locului neexistând urme de rumeguș, coajă, sau resturi de exploatare.

Dosarul a fost trimis  spre competentă soluționare Judecătoriei Urziceni.

 

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate  care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.