COMUNICAT

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului:

- BALICA LIVIU, administrator al SC B.C. SRL Slobozia, sub aspectul comiterii a 3 (trei) infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute de Legea nr. 241/2005.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:

În perioada ianuarie 2013 – mai 2013, inculpatul Balica Liviu, în calitate de administrator al SC B.C. Slobozia, a reținut,  dar nu a virat la bugetul de stat impozitul pe veniturile din salarii, contribuția de asigurări sociale asigurați și contribuția asigurări sociale de sănătate asigurați cu consecința producerii unui prejudiciu în cuantum de 22.914 lei.

În luna mai 2012, inculpatul Balica Liviu, în calitate de administrator al SC B.C. SRL Slobozia, a înregistrat 4 facturi fiscale fictive în valoare totală de 3.213.103 lei( din care TVA 621.891 lei) emise de SC A. SRL Slobozia, la care deținea calitatea de asociat majoritar și administrator, cu consecința producerii unui prejudiciu în cuantum de 621.891 lei, rezultat din deducerea nelegală a TVA-ului aferent acestor operațiuni fictive.

În perioada 2009-2010, inculpatul Balica Liviu, în calitate de administrator  al SC B.C. SRL Slobozia, a achiziționat mărfuri de la SC S.M.P. SRL Afumați în valoare de 509.201 lei și de la SC S&B M. N. T. SRL Afumați, în valoare totală de 1.417.545 lei, mărfuri pe care le-a vândut ulterior, fără a evidenția în contabilitate veniturile obținute, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu impozitul pe profit și TVA, în valoare totală de 518.117 lei – fapte comise în realizarea rezoluției unice de a nu evidenția veniturile obținute din valorificarea mărfurilor achiziționate de la firmele martorului B.M.

Prin săvârșirea acestor infracțiuni inculpatul a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în sumă totală de 1.162.922 lei, din care s-a acoperit parțial doar suma de 18.227 lei.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat s-au aplicat măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile (terenuri și spații comerciale) și mobile (autoturisme) aparținând inculpatului Balica Liviu și părți responsabile civilmente SC B.M. SRL Slobozia.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal respectiv finalizarea anchetei penale și trimiterea în judecată, reprezintă, conform Codului de procedură penală,  o etapă în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situație să aducă atingere  principiului prezumției de nevinovăție.