COMUNICAT

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații BORACIU ION, BOBOC VASILE și  OPINCARU ANGHEL cercetați pentru săvârșirea în formă continuată infracțiunilor de evaziune fiscală, folosirea  cu rea-credință a  bunurilor sau a creditului de care se bucură societatea,

În cauză există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie - decembrie 2012, inculpații BORACIU ION și BOBOC VASILE, în calitate de reprezentanți ai SC S. C. SRL, desfășurând activități de sacrificare a animalelor, fără a întocmi documente de proveniență a cărnii comercializate, au înregistrat în contabilitatea societății cheltuieli ce nu au la bază operațiuni comerciale reale, cu consecința prejudicierii bugetului consolidat al statului cu suma de 283.025 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.

În perioada 2013-2014, inculpații BORACIU ION și BOBOC VASILE, în calitate de reprezentanți ai SC S. C. SRL, nu au înregistrat în contabilitate operațiunile comerciale efectuate și nu au declarat organelor fiscale veniturile realizate din activități de comercializarea cărnii, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 1.302.320 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.

Pe parcursul desfășurării activității infracționale, inculpatul OPINCARU ANGHEL, fiind împuternicit de inculpatul BOBOC VASILE, a retras din contul bancar al SC S. C. SRL suma totală de 4.052.700 lei, ce a fost folosită în scopuri contrare intereselor societății și în folosul inculpaților.

De asemenea, în perioada 2013 - 2014, inculpații BORACIU ION și OPINCARU ANGHEL, în calitate de reprezentanți ai SC A. C. I. SRL, s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, prin neînregistrarea și nedeclararea veniturilor obținute în urma activității de comercializare a cărnii, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului fiind de 1.318.545 lei.

În aceeași perioadă, inculpatul OPINCARU ANGHEL, a retras din contul bancar al SC A. C. I. SRL suma totală de 4.073.960 lei, sumă ce a fost folosită în scopuri contrare intereselor societății și în folosul inculpaților.

 

Față de inculpați s-a dispus măsura preventivă a reținerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 14.10.2015.

 

La data de 15 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au propus Tribunalului Ialomița arestarea preventivă a inculpaților BORACIU ION, BOBOC VASILE și OPINCARU ANGHEL, pe o perioadă de 30 de zile, propunerea fiind admisă de instanța de judecată cu privire la inculpații BORACIU ION și BOBOC VASILE, față de inculpatul OPINCARU ANGHEL fiind dispusă măsura arestului la domiciliu.

 

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Inspectoratului Județean de Poliție Ialomița și  Serviciului Român de Informații.

 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situație să atingă principiul prezumției de nevinovăție.