COMUNICAT

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

SPIREA MARINEL, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, participație improprie la fals intelectual (2 infracțiuni), fals în declarații (2 infracțiuni),  participație improprie la uz de fals (2 infracțiuni)  

CHIFELEA MARIUS-FLORIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală , spălare de bani

DINU IOANA-DANIELA, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală,  spălare de bani.

 

În cauză există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 01.07.2011 – 31.07.2012, inculpatul SPIREA MARINEL, în calitate de administrator al I.I. S. M., în înțelegere cu inculpații CHIFELEA MARIUS-FLORIAN și DINU IOANA DANIELA, a înregistrat  în evidența contabilă a acestei societăți 219 facturi fiscale fictive de achiziții legume și fructe în valoare totală de 1.197.345,95 lei, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 386.240 lei.

Pentru a disimula proveniența din evaziune fiscală a sumelor de bani, inculpatul SPIREA MARINEL a transferat din contul bancar al societății, sumele de 138.399,94 lei și respectiv 51.454,04 lei în conturile bancare a două societăți comerciale controlate de inculpații CHIFELEA MARIUS-FLORIAN și DINU IOANA DANIELA, care ulterior au fost retrase în numerar de aceștia și restituite în final inculpatului SPIREA MARINEL.

La data de 03.10.2012, în timpul desfășurării unui control fiscal la I.I. S. M., inculpatul SPIREA MARINEL a înstrăinat în mod fictiv către suspectul M. N. C. toate bunurile mobile și imobile pe care le deținea în proprietate la momentul respectiv, în scopul sustragerii acestora de la aplicarea unor sechestre fiscale sau penale instituite pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat.

Prin declarațiile false făcute în fața notarului public cu privire la vânzarea-cumpărarea a două imobile, inculpatul SPIREA MARINEL și suspectul M. N. C. l-au determinat cu intenție pe notarul public să întocmească în fals și să autentifice două contracte de vânzare-cumpărare care au fost folosite în scopul intabulării dreptului de proprietate și îndeplinirii procedurilor de publicitate imobiliară pentru a da astfel aparența de legalitate acestor tranzacții imobiliare fictive.

 

Față de inculpați s-a dispus măsura preventivă a reținerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 11.05.2015.

La data de 12 mai 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița au propus Tribunalului Ialomița arestarea preventivă a inculpaților SPIREA MARINEL, CHIFELEA MARIUS-FLORIAN și DINU IOANA DANIELA, pe o perioadă de 30 de zile, propunerea fiind admisă de instanța de judecată.

 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situație, să atingă principiul prezumției de nevinovăție.