05.02.2015

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

            Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DOBRUȚCHI NICOLAE sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la distrugere și înșelăciune privind asigurările.

            În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În noaptea de 27/28.05.2011, în jurul orei 02.20, la apartamentul situat pe Aleea Tineretului din municipiul Slobozia în care locuia inculpatul Dobruțchi Nicolae, s-a produs o explozie puternică, urmată de izbucnirea unui incendiu, ocazie cu care au fost produse pagube materiale, atât la apartamentul inculpatului, care a fost ars în proporție de 90%, cât și la alte apartamente de pe scara blocului. De asemenea, datorită suflului exploziei, au fost avariate mai multe autoturisme aflate în parcarea din partea de nord-est a blocului.

Din coroborarea probelor administrate, a reieșit că, explozia apartamentului a fost pusă la cale  chiar de posesorul apartamentului, inculpatul Dobruțchi Nicolae, încercând astfel să obțină de la o societate de asigurarea contravaloarea primei de asigurare atât a imobilului, cât și a mai multor bunuri aflate în acesta. Trebuie menționat că imobilul fusese scos la licitație de către executorul bancar cu o zi înainte de încheierea poliției de asigurare amintite.

Pentru a nu exista suspiciuni din partea societății de asigurare, inculpatul l-a convins pe ginerele său, D. A., să pună în aplicare planul său de incendiere a apartamentului, promițându-i acestuia o parte din suma astfel obținută.

După încheierea poliței de asigurare, inculpatul a mutat toate bunurile de valoare din apartament și le-a plasat în alte locuri pentru a le salva și,  ulterior, și-a procurat un alibi, plecând într-o stațiune balneoclimaterică, însă lăsându-i ginerelui său instrucțiuni precise cu privire la modalitatea de incendiere a apartamentului.

Ginerele inculpatului a pus în aplicare planul stabilit, folosind în acest sens produse petroliere de tipul benzinelor, însă, în timp ce se afla în interiorul locuinței, și-a aprins o țigară, declanșând explozia înainte de momentul preconizat, fiindu-i provocate răni ce au condus la decesul acestuia.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal, respectiv trimiterea în judecată,  reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.