COMUNICAT

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 de ore (începând cu data de 12.06.2014, ora 22:00 până la data de 13.06.2014, ora 22:00) a inculpatei GRIGORE ADELA, medic în cadrul  clinicii medicale SC S M SRL Constanţa, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- luare de mită – 2 infracţiuni,

- abuz în serviciu în formă continuată

- fals  în înscrisuri sub semnătură privată– 17 infracţiuni,

Din ordonanţa întocmită de procurori a reieşit că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 02.04.2014  inculpata Grigore Adela a primit de la o persoană de sex feminin suma de 50 lei pentru a întocmi o fişă medicală pentru numitul M N în vederea preschimbării permisului de conducere, fără ca acesta să fie consultat, atestând în fals „clinic sănătos”.

La data de 06.06.2014  inculpata Grigore Adela a primit de la o persoană,  suma de 50 lei pentru a întocmi o fişă medicală în vederea obţinerii permisului de conducere categorie B, fără ca acesta să fie consultat, atestând în fals „clinic sănătos” la toate examenele medicale trecute în fişă şi „apt obţinere permis categorie B” la semnătura şi parafa medicului şi aplicând pe fişă parafele mai multor medici.

În exercitarea atribuţiunilor de serviciu, la solicitarea telefonică a unor persoane,  în perioada februarie – iunie 2014 inculpata Grigore Adela a eliberat fişe medicale necesare obţinerii avizului „port armă”, eliberării respectiv schimbării permisului de conducere, adeverinţe de medicina muncii, adeverinţe cu menţiunea „clinic sănătos” pentru mai multe persoane, fără ca în prealabil susnumiţii să fie consultaţi de medicii specialişti.

 

La data de 13.06.2014, Tribunalul Ialomiţa, la propunerea procurorilor, a dispus arestarea preventivă a inculpatei pe o perioadă de 30 de zile.

În aceeaşi cauză s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de suspecţii:

- ROIBU LIVIU, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă,– 2 infracţiuni, instigare la abuz în serviciu în formă continuată, şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de– 2 infracţiuni, constând în aceea că:

  În perioada februarie – mai 2014 suspectul Roibu Liviu a pretins şi primit de la  numiţii C. I., C. M. şi alte persoane neidentificate,  suma de 150 lei (pentru fiecare fişă medicală), pentru a interveni pe lângă inculpata GRIGORE ADELA medic în cadrul Clinicii SC  S M SRL Constanţa şi a determinat-o pe aceasta să îşi îndeplinească defectuos atribuţiunile de serviciu şi să  întocmească fişe medicale pentru  eliberarea sau preschimbarea permisului de conducere pentru alte persoane, fără ca acestea să fie consultate medical, atestând în fals că persoanele respective sunt clinic sănătoase şi apte medical să conducă autovehicule.

Suspectul Roibu Liviu a remis fişele medicale întocmite în fals persoanelor fizice care le-au folosit în scopul obţinerii/preschimbării permisului de conducere.

- NICULAE IONUŢ în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, constând în aceea că

    În cursul lunii februarie 2014 suspectul NICULAE IONUŢ –i-a oferit prin intermediul  suspectului  STOICA IONUŢ SORIN, suspectului Radu Marius Jenel  suma de 250 de euro, care a lăsat să creadă că are influenţă asupra lucrătorilor  de cadrul SPCRIV Ialomiţa, pentru a-i determina pe aceştia să-l declare admis la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere.

- STOICA IONUŢ SORIN în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi instigare la dare de mită, constând în aceea că:

În cursul lunii februarie 2014, suspectul Stoica Ionuţ Sorin l-a ajutat pe suspectul Niculae Ionuţ să ofere şi să dea suma de 250 de euro suspectului Radu Marius Jenel, care a lăsat să se creadă are influenţă asupra lucrătorilor  de cadrul SPCRIV Ialomiţa, pentru a-i determina pe aceştia să-l declare admis la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere.

La data de  20 martie 2014, suspectul Stoica Ionuţ Sorin a determinat-o pe suspecta Stoica Ramona, soţia sa, să ofere suma de 200 lei şi alte foloase unui funcţionar public din cadrul unei instituţii publice din  Călăraşi  pentru a-l determina pe acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiunile de serviciu în sensul de a nu aplica o sancţiune contravenţională societăţii la care aceasta este asociată.

- STOICA RAMONA în sarcina căreia s-a reţinut  săvârşirea infracţiunii de dare de mită, constând în aceea că

La data de 20 martie 2014, suspecta Stoica Ramona a oferit unui funcţionar public din cadrul unei instituţii publice din  Călăraşi  suma de 200 de lei şi alte foloase materiale, pentru ca  acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiunile de serviciu în sensul de a nu aplica o sancţiune contravenţională societăţii la care aceasta este asociată unde efectua un control.

- RADU MARIUS JENEL în sarcina căruia s-a reţinut  săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, constând în aceea că:

În cursul lunii februarie 2014, suspectul Radu Marius Jenel a pretins de la  suspectul NICULAE IONUŢ, prin intermediul suspectului Stoica Sorin Ionuţ,  suma de 250 de euro, lăsând să se  creadă că are influenţă asupra lucrătorilor  de cadrul SPCRIV Ialomiţa, pentru a-i determina pe aceştia să-l declare admis la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere.

La data de 15 aprilie 2014, suspectul Radu Marius Jenel a divulgat numitei Ş. E. reprezentantul legal al S.C. T. SRL SLOBOZIA, şi numitului C. C. C., administrator al SC A. L. SRL Slobozia,  informaţii nepublice constând în faptul că în aceeaşi zi, soţia sa suspecta Radu Daniela - Elena, funcţionar public în cadrul unei instituţii publice va efectua un control la aceste societăţi comerciale.

- RADU DANIELA ELENA în sarcina căreia s-a reţinut  săvârşirea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, constând în aceea că:

La data de 15 aprilie 2014 suspecta Radu Daniela Elena,  în calitate funcţionar public în cadrul unei instituţii publice,  a divulgat suspectului RADU MARIUS JENEL  informaţii nepublice, constând în faptul că în aceeaşi zi, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu,  va efectua un control la S.C. T. SRL SLOBOZIA, administrată de Ş. E. şi la SC A. L. SRL Slobozia, administrată de C. C. C.  în scopul de a-i înştiinţa pe aceştia,  prin aceasta afectând interesele instituţiei.

 

La data de 12.06.2014, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au efectuat 7 percheziţii domiciliare la locuinţa inculpatei şi  a celorlalţi suspecţi fiind identificate şi ridicate sume de bani şi mai multe obiecte şi înscrisuri folosite la săvârşirea infracţiunilor.

Activităţile de cercetare continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie – Aparatul Central şi Serviciile Judeţene Anticorupţie Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea, Inspectoratului Judeţean de Poliţie – Serviciul de Investigaţii Criminale, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Ialomiţa şi Serviciul Acţiuni Speciale.

Facem precizarea că reţinerea, punerea în mişcare a acţiunii penale şi continuarea urmăririi penale faţă de suspecţi reprezintă etape în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie activităţi procesuale care nu pot, în nici o situaţie să atingă principiul prezumţiei de nevinovăţie.