COMUNICAT

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul CĂPITĂNEANU GABRIEL MARIUS,  agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie al localităţii Sfântu Gheorghe, judeţul Ialomiţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de : luare de mită, trafic de influenţă, luare de mită, luare de mită, luare de mită.

La data de 11 august 2014, inculpatul a fost prins în flagrant  de către procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, în timp ce primea de la o persoană suma de 100 de lei pentru a nu-i aplica o sancţiune contravenţională.

Din probele administrate în cauză a rezultat suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit şi alte infracţiuni de corupţie:

La data de 14.11.2013, inculpatul Căpităneanu Gabriel Marius, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, a pretins de la numitul V. C. suma de 50 de lei, pentru a nu-i aplica acestuia o sancţiune contravenţională pentru lipsa asigurării de răspundere civilă obligatorie, după ce l-a oprit în trafic în timp ce conducea un autoturism pe drumurile publice.

La data de 11.07.2014, inculpatul Căpităneanu Gabriel Marius, , a acceptat promisiunea primirii  a unei cutii cu brânză (4 kg) de la numitul Ş. I.,  pentru a interveni  la un  agent de poliţie, pentru a-l determina pe acesta  să nu-i aplice o sancţiune contravenţională unui conducător auto pe care îl oprise în trafic  La data de 15.07.2014,  inculpatul Căpităneanu Gabriel Marius a primit de la numitul S I. pentru intervenţia susmenţionată o cutie cu brânză, pe care acesta i-o promisese anterior.

La data de 16.07.2014, inculpatul Căpităneanu Gabriel Marius în timp ce se afla în timpul exercitării atribuţiunilor de serviciu,  a primit de la numitul  O. A.,  suma de 200 lei, pentru a nu-i aplica acestuia o sancţiune contravenţională pentru lipsa rovignetei.

 La data de 18.07.2014, inculpatul Căpităneanu Gabriel Marius în timp ce se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu a pretins,  prin intermediul numitului M. D. C.  suma de 100 lei de la numitul I. M., pe care l-a oprit în trafic la aceeaşi dată, în timp ce conducea pe drumurile publice un moped neînmatriculat şi fără să posede permis de conducere, pentru a nu-i întocmi acestuia un dosar penal.

Procurorii au dispus reţinerea inculpatului pe o perioadă de 24 de ore începând cu data de 11.08.2014.

La data de 12.08.2014 procurorii au formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului pe o durată de 30 de zile, Tribunalul Ialomiţa a respins propunerea şi a aplicat inculpatului  măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa a formulat contestaţie împotriva măsurii.

Activităţile de cercetare continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie – Aparatul Central şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Ialomiţa şi  Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale şi arestarea preventivă reprezintă etape în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situaţie să atingă principiul prezumţiei de nevinovăţie.