COMUNICAT DE PRESĂ

 

         Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea infracţiunilor de organizarea activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sanguine umane prev. şi ped. de art. 40 lit. d din Legea 282/2005; Înşelăciune prev. şi ped. de art 244 alin 1 C.p; Abuz în serviciu prev şi ped. de art 297 alin 1 C.p; Abuz în serviciu prev şi ped de art 297 alin 2 C.p.; Delapidare prev. şi ped. de art. 295 alin 1 C.p.; Fals intelectual prev şi ped. de art. 321 C.p.; Şantaj, prev. de art. 207 alin. 1 şi 3 Cp., de către angajaţi ai Centrului de Transfuzii Sanguine Slobozia şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, constând în aceea că:

-         Inculpata S.C.M., manager al Centrului de Transfuzie Slobozia împreună cu celelalte inculpate T.C., P.N., A.A., N.L.A, L.J.V, V.N, D.I. și M.V., asistente medicale în cadrul Centrului de Transfuzie Slobozia, au organizat activitatea transfuzională în scopul obţinerii de avantaje materiale,

-         Inculpatele au indus în eroare pacienții sau aparținătorii acestora, care aveau nevoie de transfuzii, referitor la faptul că sângele necesar putea fi eliberat de către Centrul de Transfuzie Slobozia numai contra cost, sumele pretinse variind între 50 și 100 de lei. Sumele de bani obţinute din valorificarea sângelui erau încasate de către inculpate și împărțite între acestea la sfârșitul programului de lucru.

-         Inculpata S.C.M. împreună cu celelalte inculpate au furnizat preferențial sângele pe criterii discriminatorii.

         În cursul dimineţii de 10.07.2014, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă au fost efectuate percheziţii în nouă locaţii, dintre care una la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine Slobozia.

În urma administrării probelor s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de nouă persoane, șase dintre acestea fiind reținute, față de trei luându-se măsura controlului judiciar.

         În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Operaţiuni Speciale.

         Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

         Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrate a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.