Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Urziceni este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lāngă Judecătoria Urziceni au pus īn mişcare acţiunea penală şi au solicitat la 26.02.2014 instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatului METEREZ VASILE zis Michi pentru săvārşirea infracţiunii de camătă, faptă  prev. de art.  351  C.p., pedepsită cu īnchisoare de la 6 luni la 5 ani, respectiv şantaj īn formă continuată,  faptă  prev. de art.  194 al.1  din codul penal anterior, pedepsită cu īnchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Din probatoriul administrat īn cauză pānă la acest moment al urmăririi penale a rezultat că īn perioada ian. 2012 – febr. 2014 inculpatul Meterez Vasile a īmprumutat sume de bani cu dobāndă mai multor persoane, făcānd din această activitate o īndeletnicire; de asemenea, īn cursul anului 2013, a constrāns-o pe persoana vătămată T.A., prin acte de ameninţare cu violenţa, īn mod repetat, īn baza unei rezoluţii infracţionale unice, să  remită sume de bani īn scopul de a dobāndi īn mod injust un folos patrimonial.

Cercetările continuă sub supravegherea Parchetului de pe lāngă Judecătoria Urziceni īn vederea lămuririi tuturor īmprejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

Precizăm că propunerea de arestare preventivă reprezintă, conform Codului de procedură penală, doar o etapă a anchetei penale, situaţie care nu poate īn niciun fel să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.