C O M U N I C A T

 

 

 

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele: 

                  Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni au  solicitat la data de 23.01.2014 instanței de judecată arestarea preventivă a inculpaților METEREZ GHEORGHE și alți 11 (din care 9 aflați în stare de reținere) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cămătărie, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, vătămare corporală gravă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție.

Judecătorii din cadrul Judecătoriei Urziceni au admis cererea procurorilor și au dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele acestora pentru 29 respectiv 30 zile.

 

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că:

- în perioada decembrie 2012 – decembrie 2013 inculpații, împreună cu alte persoane, au acordat bani cu dobândă unor persoane din localitatea Bărbulești, județul Ialomița și din localități limitrofe, făcând o îndeletnicire din această activitate (4 inculpați);

- la data  de 25.12.2013, împreună cu alte persoane, au provocat scandal public pe DN 1 D, pe raza localității Bărbulești, județul Ialomița, dedându-se la manifestări care au adus atingere bunelor moravuri tulburând liniștea publică (11 inculpați);

- la aceeași dată, un inculpat a produs vătămarea corporală gravă a persoanei vătămate E. N. S., lovindu-l cu intenție cu autoturismul proprietatea sa și provocându-i leziuni care au necesitat 65-70 zile de îngrijiri medicale, după care a părăsit locul accidentului, fără încuviințarea organelor de poliție (1 inculpat).

Toate faptele descrise mai sus au fost încadrate juridic în infracțiunile de cămătărie, prev. de art.3 al.1 din Lg. nr.216/2011, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, prev. de art.321 al.1 c.p., vătămare corporală gravă, prev. de art.182 al.1 c.p. și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție,  prev. de art. 89  alin 1 din OUG 195/2002 rep. cu aplic. art.75 lit.a c.p., toate cu aplic. art.33 lit.a c.p.

 

Facem precizarea că 3 dintre inculpați s-au sustras cercetărilor, pentru aceștia fiind emis mandatul de arestare preventivă în lipsă.

 

Cercetările continuă sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și a stabilirii răspunderii penale.

Precizăm că arestarea preventivă reprezintă, conform Codului de procedură penală, doar o etapă a anchetei penale situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.