C O M U N I C A T

 

 

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: 

                  Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni a finalizat cercetările şi a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor MIHAI VASILE, RADU FLORIAN şi SANDU ROMEO   sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de camătă şi şantaj.   

                   În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: 

 În perioada decembrie 2011 – iunie 2012 inculpaţii, în mod repetat,  au împrumutat bani cu dobândă către diverse persoane, făcând din aceasta o îndeletnicire prin care  au realizat venituri,  iar împotriva unora dintre cei împrumutaţi – pentru a-i determina să restituie sumele şi să plătească dobânzile împovărătoare – au exercitat  acte de violenţă fizică şi psihică.

Din actele de urmărire penală rezultă că inculpaţii, împreună sau fiecare în nume propriu, împrumutau persoanele din localităţile Borăneşti, Bărcăneşti, Condeeşti, Eliza, Coşereni etc. cu sume de bani şi stabileau dobânzi şi termene exagerate, nerespectarea termenelor determinând aplicarea de dobânzi la dobânzile cuvenite, împrejurare în care obligaţiile de restituire erau greu/imposibil  de respectat.

Toţi cei împrumutaţi – dar şi membrii familiilor acestora – erau permanent ameninţaţi iar asupra unora au fost exercitate violenţe fizice, în timp fiind creat un climat de insecuritate, cei vizaţi simţindu-se expuşi chiar şi în situaţia în care se aflau în străinătate.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare Judecătoriei Urziceni.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.