01.07.2011

                                      

 

Mesaj Procuror General – „Ziua Justiţiei” - iulie 2011

 

Dragi colegi,

 

 

,,Ziua Justiției” este momentul potrivit în care vă mulţumesc pentru implicarea, devotamentul şi efortul depus zi de zi. Proactivitatea şi investigaţiile concentrate spre cauze complexe, instituirea măsurilor asiguratorii şi recuperarea prejudiciilor caracterizează activitatea Ministerului Public.

Fermitatea şi calitatea activităţii în combaterea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă, corupţie şi crimă organizată consolidează instituţia procurorului din România.

Independenţa procurorilor rezultă din faptul că aparţin unei instituţii puternice şi nu-şi exercită funcţia în mod singular, ci aplicând corect şi ferm legea. Manifestarea independenţei în acest fel întăreşte rolul procurorului în societate şi duce la creşterea încrederii în ceea ce facem.

Este o realitate că volumul de muncă depăşeşte încă posibilităţile noastre de a soluţiona cauzele în termen rezonabil, însă Ministerul Public şi-a asumat în anul 2011 priorităţi pe care va trebui să le realizăm împreună, aplicând dispoziţiile legale introduse ca urmare a validării propunerilor noastre.

Continuarea activităţii în domeniile prioritare cu aceeaşi susţinere şi celeritate reprezintă soluţia pentru îndeplinirea lor, dar mai ales reprezintă răspunsul judiciar la aşteptările societăţii.

      Provocarea profesională a anului 2011 o reprezintă însuşirea dispoziţiilor din noile Coduri - penal şi de procedură penală, întrucât ne vor modifica esenţial activitatea. Aş vrea să percepem acest moment ca pe o oportunitate în evoluţia carierei fiecăruia, prin care să se afirme rolul procurorului în societate.

Noile reglementări vor putea reprezenta un pilon de stabilitate, ordine şi încredere pentru societate, dacă fermitatea, soluţionarea rapidă, corectă şi echitabilă a cauzelor vor fi răspunsul nostru.

Oricât de bune ar fi dispoziţiile noilor coduri, ele vor fi nefolositoare fără o aplicare proactivă şi o abordare unitară.

În acest sens, este necesar să continuăm întâlnirile profesionale împreună cu colegii judecători. Cooperarea între instituţiile judiciare reprezintă suportul în care putem găsi soluţii viziunilor diferite, în scopul echilibrului dintre lege şi realitatea socială. De aceea, ar trebui să implicăm în dezbateri şi celelalte instituţii cu atribuţii în aplicarea legii.

Există uneori probleme în activitatea parchetelor, dar sunt convinsă că printr-o activitate profesională responsabilă putem găsi soluţii viabile pentru întregul sistem.

Cred în valoarea profesională a procurorilor, în determinarea lor şi voi susţine în continuare pe aceia care muncesc zi de zi şi conştientizează valorile şi misiunea instituţiei.

Sper să ne continuăm activitatea cu aceeaşi pasiune pe care am avut-o atunci când am ales profesia de procuror.

         În urma consultării cu procurorii cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public, pentru merite deosebite în activitatea profesională desfăşurată în perioada 2010-iunie 2011, vor fi evidenţiaţi procurori din cadrul tuturor unităţilor de parchet ale Ministerului Public, cu ocazia  ceremoniei dedicată ,,Zilei justiţiei”.

Evenimentul va avea loc luni, 4 iulie 2011 când au fost invitaţi   procurori care s-au pensionat  în perioada iunie 2010 – 1 iulie 2011.